Efectele poluării cu ozon asupra sănătății

Efectele poluării cu ozon asupra sănătății

 

Stratul de ozon prezent în atmosfera terestră acționează ca un filtru care reține cea mai mare parte din radiația ultravioletă nocivă solară, reglează temperatura din atmosferă, cu implicații deosebite în protejarea biosferei.

Dar ozonul format in apropierea pământului este toxic, putând duce la dificultăți sau afecțiuni respiratorii și distrugerea plantelor.

Ozonul din aerul pe care îl respirăm ne poate dăuna sănătății, în special în zilele călduroase cu soare, când poate atinge niveluri nesănătoase. Chiar și niveluri relativ mici de ozon pot provoca efecte asupra sănătății.

 

Cine este în pericol?

Persoanele cu cel mai mare risc de a respira aer care conține ozon includ persoane cu astm, copii, adulți în vârstă și persoane care sunt active în aer liber, în special lucrătorii în aer liber. În plus, persoanele cu anumite caracteristici genetice și persoanele cu un aport redus de anumiți nutrienți, precum vitaminele C și E, prezintă un risc mai mare de expunerea la ozon.

Copiii prezintă cel mai mare risc de expunere la ozon, deoarece plămânii lor încă se dezvoltă și sunt mai susceptibili să fie activi în aer liber atunci când nivelul de ozon este mare, ceea ce crește expunerea lor. Copiii au, de asemenea, mai multe șanse decat adulții să dezvolte astm.

 

Ce probleme de sănătate pot provoca ozonul?

Ozonul poate determina muschii din căile respiratorii să se constrângă, prinzând aerul în alveole. Acest lucru duce la respirație șuierătoare și la scurtarea respirației.

Ozonul poate:

-Face mai dificil să respirați profund și puternic
-Cauza respirație și durere atunci când respirați adânc
-Cauza tuse și dureri sau zgârieturi în gât
-Inflama și deteriora căile respiratorii
-Agrava boli pulmonare, cum ar fi astmul, emfizemul și bronșita cronică
-Mări frecvența atacurilor de astm
-Face plămânii mai susceptibili la infecție
-Continua să deterioreze plămânii chiar și atunci când simptomele au dispărut
-Cauza boli pulmonare obstructive cronice (BPOC)

Aceste efecte au fost găsite chiar și la persoane sănătoase, dar pot fi mai grave la persoanele cu boli pulmonare, cum ar fi astmul. Pot duce la creșterea absențelor școlare, utilizarea medicamentelor, vizite la medici, camere de urgență și internări la spital.

Expunerea pe termen lung la ozon este legată de agravarea astmului și este probabil să fie una dintre numeroasele cauze ale dezvoltării astmului. Expunerile pe termen lung la concentrații mai mari de ozon pot fi de asemenea legate de leziuni pulmonare permanente, cum ar fi dezvoltarea anormală a plămânilor la copii.

Studii recente raportează în mod constant asocierile dintre expunerile pe termen scurt la ozon și mortalitatea totală accidentală, care include decese din cauze respiratorii. Studiile sugerează că, de asemenea, expunerea pe termen lung la ozon poate crește riscul de deces din cauze respiratorii, dar dovezile nu sunt la fel de puternice precum dovezile pentru expunerea pe termen scurt.

 

Efectele poluării cu ozon asupra sănătății

Sursa (ENG)

United States Environmental Protection Agency (EPA) / Agenția pentru protecția mediului din Statele Unite

Link sursă aici

Wikipedia (RO)

Link sursă aici

 


Alege un aparat pentru dezinfecția aerului cu tehnologie UV-C, care utilizează neoane de calitate, fără generare de ozon.

30 Watt – pana la 15 mp

Lampa germicida premium, cu prindere in tavan, sterilizare UV 30 Watti

55 Watt – pana la 20 mp

Lampa germicida premium, cu prindere in tavan, sterilizare UV 55 Watti

110 Watt (2 x 55 W) – pana la 25 mp

Lampa germicida premium, 110 Watti neon dual, sistem mobil pe roti, senzor miscare

Dezinfectie UV-C turbine și piese de mână (cabinete dentare)

Aparat pentru dezinfectia cu ultraviolete, ideal pentru piese de mana, scalere, turbine

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *