Generatoare de ozon sunt vândute ca dispozitive de purificare a aerului – Pot fi periculoase sau ineficiente

Generatoare de ozon sunt vândute ca dispozitive de purificare a aerului – Pot fi periculoase sau ineficiente

Articol stiințific si practic, scris de Agenția pentru protecția mediului a Statelor Unite (EPA) sursa aici

 

Există un număr mare de materiale scrise despre ozon și utilizarea ozonului în interior.

Cu toate acestea, o mare parte din aceste materiale fac afirmații sau trag concluzii fără fundamentare și știință temeinică. În dezvoltarea generatoarelor de ozon care sunt vândute ca dispozitive de curățare (sau purificare) a aerului, EPA a revizuit un sortiment larg al acestei literaturi, inclusiv informațiile furnizate de un producător important de dispozitive generatoare de ozon. Conform politicii EPA de asigurare că informațiile pe care le furnizează sunt bazate pe știință solidă, numai rezultatele și concluziile susținute științific au fost folosite la elaborarea acestui articol.

 

Mai multe mărci de generatoare de ozon au pe ambalaj numărul de stabilire a EPA. Acest număr ajută EPA să identifice facilitatea specifică care produce produsul. Afișarea acestui număr nu implică aprobarea EPA sau sugerează în vreun fel că EPA a găsit produsul fie sigur, fie eficient.

Vă rugăm să rețineți:

EPA nu certifică dispozitivele de curățare a aerului. Agenția nu recomandă producători sau dispozitive de curățare a aerului. Dacă aveți nevoie de informații cu privire la anumite dispozitive sau producători, o resursă pe care o puteți consulta sunt asociațiile producătorilor si importatorilor.

 

Introducere și scop al acestui articol

Generatoare de ozon care sunt vândute ca agenți de curățare a aerului produc în mod intenționat gazul numit ozon. Adesea, vânzătorii generatoarelor de ozon fac declarații și distribuie materiale care duc publicul să creadă că aceste dispozitive sunt întotdeauna sigure și eficiente în controlul poluării aerului din interior. Timp de aproape un secol, profesioniștii din domeniul sănătății au respins aceste afirmații (Sawyer, et al. 1913; Salls, 1927; Boeniger, 1995; American Lung Association, 1997; Al-Ahmady, 1997). Scopul acestui document este de a furniza informații exacte cu privire la utilizarea dispozitivelor generatoare de ozon în spațiile ocupate în interior. Aceste informații se bazează pe cele mai credibile dovezi științifice disponibile în prezent.

Unii furnizori sugerează că aceste dispozitive au fost aprobate de guvernul federal american pentru utilizare în spațiile locuite/publice. Dimpotrivă, nici o agenție a guvernului federal nu a aprobat aceste dispozitive pentru utilizarea în aceste spații. Din cauza acestor afirmații și deoarece ozonul poate cauza probleme de sănătate la concentrații mari, mai multe agenții guvernamentale federale au lucrat în consultare cu Agenția pentru Protecția Mediului din SUA pentru a produce acest document de informații publice.

 

Ce este ozonul?

Ozonul este o moleculă compusă din trei atomi de oxigen. Doi atomi de oxigen formează molecula de bază de oxigen – oxigenul pe care îl respirăm, care este esențial pentru viață. Al treilea atom de oxigen se poate detașa de molecula respectivă și se poate atașa din nou de moleculele altor substanțe, modificând astfel compoziția lor chimică. Această capacitate de a reacționa cu alte substanțe este cea care stă la baza afirmațiilor producătorilor.

 

Cum este nociv ozonul?

Aceleași proprietăți chimice care permit concentrațiilor mari de ozon să reacționeze cu materialul organic din afara corpului îi conferă capacitatea de a reacționa cu un material organic similar care compune organismul și poate provoca consecințe dăunătoare asupra sănătății. Când este inhalat, ozonul poate deteriora plămânii. Cantități relativ reduse pot provoca dureri în piept, tuse, dificultăți de respirație și iritații ale gâtului.

Ozonul poate agrava și bolile respiratorii cronice, cum ar fi astmul și poate compromite capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor respiratorii. Oamenii variază mult în sensibilitatea lor la ozon. Persoanele sănătoase, precum și cele cu dificultăți respiratorii, pot întâmpina probleme de respirație atunci când sunt expuse la ozon. Exercițiile fizice în timpul expunerii la ozon determină inhalarea unei cantități mai mari de ozon, crescând riscul de efecte respiratorii dăunătoare. Recuperarea din efectele nocive poate avea loc dacă expunerea este pe termen scurt, la niveluri scăzute de ozon. Dar efectele asupra sănătății pot deveni mai dăunătoare și recuperarea mai puțin probabilă, la niveluri mai ridicate sau din expuneri mai lungi (US EPA, 1996a, 1996b).

 

Producătorii și furnizorii de dispozitive cu ozon folosesc adesea termeni înșelători pentru a descrie ozonul

Termeni precum „oxigen energizat” sau „aer pur” sugerează că ozonul este un tip sănătos de oxigen. Ozonul este un gaz toxic cu proprietăți chimice și toxicologice mult diferite de oxigen. Mai multe agenții federale au stabilit standarde de sănătate sau recomandări pentru a limita expunerea umană la ozon.

 

Există așa ceva ca „ozonul bun” și „ozonul rău”?

Expresia „bine acolo sus – rău în apropiere” a fost folosită de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) din SUA pentru a face distincția între ozonul din atmosfera superioară și cea inferioară. Ozonul din atmosfera superioară – denumit „ozon stratosferic” – ajută la filtrarea radiațiilor ultraviolete dăunătoare de la soare. Deși ozonul din stratosferă este protector, ozonul din atmosferă – care este aerul pe care îl respirăm – poate fi dăunător pentru sistemul respirator. Nivelurile nocive de ozon pot fi produse prin interacțiunea razelor solare cu anumite substanțe chimice emise către mediu (de exemplu, emisiile auto și emisiile chimice ale instalațiilor industriale). Aceste concentrații dăunătoare de ozon în atmosferă sunt adesea însoțite de concentrații mari de alți poluanți, inclusiv dioxid de azot, particule fine și hidrocarburi. Indiferent dacă este pur sau amestecat cu alte substanțe chimice, ozonul poate fi dăunător sănătății.

 

Sunt eficiene generatoarele de ozon în controlul poluării aerului din interior?

Dovezile științifice disponibile arată că la concentrații care nu depășesc standardele de sănătate publică, ozonul are un potențial redus pentru a elimina contaminanții din aerul interior.

Unii producători sau vânzători sugerează că ozonul va face ca aproape orice contaminant chimic să fie inofensiv prin producerea unei reacții chimice ale căror produse secundare sunt dioxidul de carbon, oxigenul și apa. Acest lucru este înșelător.

 

În primul rând, o revizuire a cercetărilor științifice arată că, pentru multe dintre substanțele chimice întâlnite frecvent în mediile interioare, procesul de reacție cu ozon poate dura luni sau chiar ani (Boeniger, 1995). În toate scopurile practice, ozonul nu reacționează deloc cu astfel de substanțe chimice. Și contrar afirmațiilor specifice ale unor furnizori, generatoarele de ozon nu sunt eficiente în eliminarea monoxidului de carbon (Salls, 1927; Shaughnessy și colab., 1994) sau a formaldehidei (Esswein și Boeniger, 1994).

În al doilea rând, pentru multe dintre substanțele chimice cu care ozonul reacționează cu ușurință, reacția poate forma o varietate de subproduse nocive sau iritante (Weschler și colab., 1992a, 1992b, 1996; Zhang și Lioy, 1994). De exemplu, într-un experiment de laborator care a amestecat ozonul cu substanțele chimice din covorul nou, ozonul a redus multe dintre aceste substanțe chimice, inclusiv cele care pot produce miros nou de covor. Cu toate acestea, în proces, reacția a produs o varietate de aldehide, iar concentrația totală de substanțe chimice organice în aer a crescut mai degrabă decât a scăzut după introducerea ozonului (Weschler, et al., 1992b). În plus față de aldehide, ozonul poate crește și concentrațiile interioare de acid formic (Zhang și Lioy, 1994), ambele putând irita plămânii dacă sunt produse în cantități suficiente. Unele dintre produsele secundare potențiale ale reacției ozonului cu alte substanțe chimice sunt ele însele foarte reactive și capabile să producă produse secundare iritante și corozive (Weschler and Shields, 1996, 1997a, 1997b). Dată fiind complexitatea reacțiilor chimice care apar, este necesară o cercetare suplimentară pentru a înțelege mai complet interacțiunile complexe ale substanțelor chimice din interior în prezența ozonului.

În al treilea rând, ozonul nu îndepărtează particulele (de exemplu, praful și polenul) din aer, inclusiv particulele care provoacă cele mai multe alergii. Cu toate acestea, unele generatoare de ozon sunt fabricate cu un „generator de ioni” sau „ionizatori” în aceeași unitate. Un ionizator este un dispozitiv care dispersează ioni încărcați negativ (și / sau pozitiv) în aer. Acești ioni se atașează de particulele din aer, oferindu-le o încărcare negativă (sau pozitivă), astfel încât particulele se pot atașa de suprafețe din apropiere, cum ar fi pereți sau mobilier, sau se atașează una de alta și se așează în afara aerului. În experimentele recente, ionizatorii s-au dovedit a fi mai puțin eficienți în îndepărtarea particulelor de praf, fum de tutun, polen sau spori fungici decât filtrele de particule de înaltă eficiență sau precipitatorii electrostatici. (Shaughnessy și colab., 1994; Pierce și colab., 1996). Cu toate acestea, din alte experimente rezultă că eficacitatea curățătorilor de aer de particule, inclusiv precipitatorii electrostatici, generatoarele de ioni sau filtrele plisate variază mult (U.S. EPA, 1995).

Dacă este utilizat la concentrații care nu depășesc standardele de sănătate publică, ozonul aplicat aerului interior nu îndepărtează eficient virușii, bacteriile, mucegaiul sau alți poluanți biologici.

Unele date sugerează că nivelurile scăzute de ozon pot reduce concentrațiile aeriene și pot inhiba creșterea unor organisme biologice în timp ce ozonul este prezent, dar concentrațiile de ozon ar trebui să fie de 5 – 10 ori mai mari decât le permit standardele de sănătate publică, înainte ca ozonul să poată decontamina aerul suficient pentru a preveni supraviețuirea și regenerarea organismelor odată ce ozonul este îndepărtat (Dyas și colab., 1983; Foarde și colab., 1997).
Chiar și la concentrații mari, ozonul poate să nu aibă niciun efect asupra contaminanților biologici înglobați în material poros, cum ar fi căptușeala de conducte sau plăci de tavan (Foarde și colab., 1997). Cu alte cuvinte, ozonul produs de generatorii de ozon poate inhiba creșterea unor agenți biologici în timp ce este prezent, dar este puțin probabil să decontamineze complet aerul, cu excepția cazului în care concentrațiile sunt suficient de mari pentru a fi o problemă pentru sănătate dacă oamenii sunt prezenți. Chiar și cu un nivel ridicat de ozon, contaminanții înglobați în material poros nu pot fi deloc afectați.

 

Dacă urmez indicațiile producătorilor, pot să fiu afectat negativ?

Rezultatele unor studii controlate arată că concentrațiile de ozon considerabil mai mari decât aceste standarde sunt posibile chiar și atunci când un utilizator respectă instrucțiunile de operare ale producătorului.

Există multe mărci și modele de generatoare de ozon pe piață. Acestea variază în funcție de cantitatea de ozon pe care o pot produce. În multe circumstanțe, utilizarea unui generator de ozon nu poate duce la concentrații de ozon care depășesc standardele de sănătate publică. Dar mulți factori afectează concentrația interioară a ozonului, astfel încât, în anumite condiții, concentrațiile de ozon pot depăși standardele de sănătate publică.

Într-un studiu (Shaughnessy și Oatman, 1991), un mare generator de ozon recomandat de producător pentru spații „de până la 3.000 de metri pătrați” a fost plasat într-o cameră de 350 de metri pătrați și a funcționat într-un cadru înalt. Ozonul din încăpere a atins rapid concentrații excepțional de mari – 0,50 până la 0,80 ppm, care este de 5-10 ori mai mare decât limitele de sănătate publică.

Într-un studiu EPA, mai multe dispozitive diferite au fost plasate într-un mediu casnic, în diferite încăperi, cu ușile deschise și închise alternativ și cu ventilatorul sistemului de ventilație central pornit și oprit alternativ. Rezultatele au arătat că unele generatoare de ozon, atunci când sunt pornite la putere mare, cu ușile interioare închise, ar produce frecvent concentrații de 0,20 – 0,30 ppm. O unitate puternică setată pe putere  mare, cu ușile interioare deschise a obținut valori de 0,12 până la 0,20 ppm în încăperile adiacente. Atunci când unitățile nu erau rulate pe setări de putere mare și ușile interioare erau deschise, concentrațiile nu depășeau în general standardele de sănătate publică (US EPA, 1995).

Niciunul dintre studiile raportate mai sus nu a implicat utilizarea simultană a mai multor dispozitive. Utilizarea simultană a mai multor dispozitive crește producția totală de ozon și prin urmare, crește considerabil riscul expunerii excesive la ozon.

 

De ce este dificil să controlezi expunerea cu generatorul de ozon?

Concentrația reală de ozon produsă de un generator de ozon depinde de mulți factori. Concentrațiile vor fi mai mari dacă se folosește un dispozitiv mai puternic sau mai mult de un dispozitiv, dacă un dispozitiv este plasat într-un spațiu mic, mai degrabă decât într-un spațiu mare, dacă ușile interioare sunt închise mai degrabă decât deschise și, dacă încăperea are mai puține decât mai multe materiale și mobilier care absorb sau reacționează cu ozonul și cu condiția ca concentrațiile exterioare de ozon să fie scăzute, dacă există mai puțin decât mai multă ventilație de aer exterior.

Proximitatea unei persoane față de dispozitivul generator de ozon poate afecta expunerea ei. Concentrația este cea mai mare în punctul în care ozonul iese din dispozitiv și în general, scade pe măsură ce persoana se îndepărtează de dispozitiv.

Producătorii și vânzătorii recomandă utilizatorilor să dimensioneze dispozitivul în mod corespunzător în spațiul sau spațiile în care este utilizat.

Din păcate, unele recomandări ale producătorilor cu privire la dimensiunile corespunzătoare pentru anumite spații nu au fost suficient de precise pentru a garanta că concentrațiile de ozon nu vor depăși limitele de sănătate publică. Mai mult, unele documentații și reclame distribuite de furnizori sugerează ca utilizatorii să opteze pentru dispozitive cu capacitate peste suprafața necesară, motivul fiind că utilizatorul se poate muta în viitor sau poate dori să folosească aparatul în alt spațiu mai mare, mai târziu. Utilizarea unui dispozitiv mai puternic crește riscul expunerii excesive la ozon.

Generatoarele au setări de control prin care poate fi ajustată producția de ozon. De obicei, partea de evacuare a ozonului din aceste dispozitive nu este proporțională cu setarea de control. Adică, o setare pe mediu nu generează neapărat un nivel de ozon care este la jumătatea distanței între nivelurile la nivel scăzut și înalt. Relația dintre setarea de control și ieșirea variază considerabil între dispozitive, deși majoritatea par să crească producția de ozon mult mai mult decât utilizatorul s-ar aștepta. În experimentele de până acum, setarea ridicată a unor dispozitive a generat de 10 ori mai mult decât nivelul obținut la setarea medie (US EPA, 1995). Instrucțiunile producătorului cu privire la unele dispozitive leagă setarea de control la dimensiunea camerei și indică astfel ce setare este potrivită pentru dimensiunile camerei diferite. Cu toate acestea, dimensiunea camerei este doar un factor care afectează nivelul de ozon din cameră.

Pe lângă ajustarea setării de control la dimensiunea camerei, utilizatorii au fost sfătuiți uneori să reducă setarea ozonului dacă apare mirosul acestui gaz. Din păcate, capacitatea de a detecta ozonul după miros variază considerabil de la o persoană la alta, iar capacitatea de a mirosi ozonul se deteriorează rapid în prezența gazului respectiv. În timp ce mirosul de ozon poate indica faptul că concentrația este prea mare, lipsa mirosului nu garantează că nivelurile sunt sigure.

 

Concluzii

Generatoare de ozon sunt vândute ca dispozitive de purificare a aerului – Pot fi periculoase sau ineficiente

Indiferent dacă este în forma sa pură sau amestecat cu alte substanțe chimice, ozonul poate fi dăunător pentru sănătate.

Când este inhalat, ozonul poate deteriora plămânii. Cantități relativ mici de ozon pot provoca dureri în piept, tuse, respirație și iritare în gât. De asemenea, poate agrava bolile respiratorii cronice precum astmul, precum și compromiterea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor respiratorii.

Unele studii arată că concentrațiile de ozon produse de generatorii de ozon pot depăși standardele de sănătate chiar și atunci când se respectă instrucțiunile producătorului.

Mulți factori afectează concentrațiile de ozon, inclusiv cantitatea de ozon produsă de mașină (mașinile), dimensiunea spațiului interior, cantitatea de material din încăpere cu care reacționează ozonul, concentrația de ozon în aer liber și cantitatea de ventilație. Acești factori îngreunează controlul concentrației de ozon în toate circumstanțele.

Dovezile științifice disponibile arată că, la concentrații care nu depășesc standardele de sănătate publică, ozonul este în general ineficient în controlul poluării aerului din interior.

Concentrația de ozon ar trebui să depășească considerabil standardele de sănătate pentru a fi eficientă în eliminarea majorității contaminanților din aerul interior. În procesul de reacție cu substanțe chimice în interior, ozonul poate produce alte substanțe chimice care pot fi iritante și corozive.


Mulțumim pentru interesul acordat acestui articol: Generatoare de ozon sunt vândute ca dispozitive de purificare

Află mai multe despre tehnologiile mai performante de dezinfecție a aerului, aici.


Vezi gama de dispozitive pe care o punem la dispoziția clientilor nostri, aici:

 

Alege un aparat pentru dezinfecția aerului cu tehnologie UV-C, care utilizează neoane de calitate, fără generare de ozon.

 

30 Watt – pana la 15 mp

Lampa germicida premium, cu prindere in tavan, sterilizare UV 30 Watti

55 Watt – pana la 20 mp

Lampa germicida premium, cu prindere in tavan, sterilizare UV 55 Watti

110 Watt (2 x 55 W) – pana la 25 mp

Lampa germicida premium, 110 Watti neon dual, sistem mobil pe roti, senzor miscare

Dezinfectie UV-C turbine și piese de mână (cabinete dentare)

Aparat pentru dezinfectia cu ultraviolete, ideal pentru piese de mana, scalere, turbine

 

Urmareste-ne pe Facebook pentru ultimele noutati si evenimente: Eurocom Romania

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *