Aparate de luat culoarea dentara – 5 motive bune pentru utilizarea in practica stomatologica

Aparatul de luat culoarea Rayplicker Handy, cu analiza fotospectrometrica

Rolul dispozitivelor pentru masurat nuanta dentara

Tehnologiile actuale de masurare a nuantelor dentare au fost dezvoltate intr-un efort de a creste succesul potrivirii culorilor, comunicarea mai eficiente cu laboratorul, reproducerea si verificarea în stomatologia clinica. Scopul final a fost mereu cresterea eficientei esteticii la restaurari si lucrari protetice noi.

Determinarea culorii dintelui este un punct foarte important in stomatologia restaurativa. Relevanta sa clinica trebuie luata in considerare inainte de orice procedura de tratament in stomatologia estetica. Alternativa moderna la evaluarea vizuala, cu riscul unor discrepante intre cabinet si laborator, este utilizarea instrumentelor de masurare a culorii. Un aparat de luat culoarea dentara este solutia optima pentru reducerea estimarilor uneori imprecise, care pot rezulta in lucrari estetic neconforme cu asteptarile pacientului.

Evaluarea adecvata a culorii este un factor vital in procedurile de restaurare dentara. Stomatologia protetica va oferi rezultate satisfacatoare doar daca restaurarile dentare sunt atractive din punct de vedere estetic. Astfel, o determinare exacta a culorii dintelui este importanta pentru obtinerea un rezultat definitiv.

Majoritatea problemelor cu care se confrunta restaurarile estetice dentare sunt legate de potrivirea nuantei. In stomatologie, realizarea unei potriviri a culorilor depinde de o serie de evaluari vizuale care sunt de obicei discutate intre doua sau mai multe persoane – in principal medicul dentist, pacientul si tehnicianul.

Pentru restaurarile dentare, potrivirea culorilor materialelor se face folosind un ghid de nuante (shade guide). Ghidul de nuante se numeste si cheie de culoare si este un model standard format din mai multe file de nuante. Acestea sunt bazate pe distributia culorilor dintilor naturali, existand chei de culoare de la mai multe producatori de materiale. Determinarea vizuala a nuantelor dentare folosind ghidajele producatorilor este cea mai frecvent utilizata metoda de potrivire in practica clinica.

Deoarece acuratetea determinarii vizuale a culorii este statistic de numai 40 ~ 60% (inclusiv prin folosirea cheilor de culoare), au existat diverse probleme in comunicarea dintre stomatologi, pacienti si tehnicieni. Ca solutie, dispozitivele electronice de potrivire a nuantelor (shade taking devices) au devenit mult mai raspandite în domeniul stomatologiei si de multe orice semnificativ mai precise in obtinerea rezultatelor optime.

Cele mai utilizate dispozitive sunt colorimetrele – aparate de luat culoarea cu masurare in punct fix – si spectrofotometrele – aparate de masurare a nuantei dentare prin analiza in gradient de culoare.

5 motive pentru utilizarea unui aparat de luat culoare profesional in cabinetul dentar

  1. Lucrari protetice mai aproape de culoarea naturala a dintilor pacientului
  2. Determinarea corecta a culorii inainte si dupa tratamentele de albire dentara profesionala
  3. Posibilitatea de creare a unui gradient mult mai natural
  4. Comunicare optima cu laboratorul dentar, fara riscuri de pierdere a informatiilor
  5. Incredere crescuta a pacientului, nemaifiind pasat intre medic si tehnician pentru determinarea culorii

Atunci cand medicul dentist si tehnicianul decid sa optimizeze procesul de achizitie al nuantei dentare, un aparat de luat culoarea este esential.

Dispozitivele de tip fotospectrometru destinate stomatologiei au avansat foarte mult in ultimii ani si permit captarea fidela a nuantelor naturale.

Compatibilitatea cu cheile de culoare consacrate si cu noile chei de gradatie aparute recent este asigurata de producatori. Astfel, nu va conta cu ce tip de materiale lucreaza laboratorul dentar si nu vor aparea incompatibilitati.

Aparatele moderne pentru luat culoarea in cabinetul dentar, precum Rayplicker COBRA, folosesc un sistem cloud-based pentru transmisia datelor. Fiecare nuanta luata se poate atribui unui pacient, iar informatia poate fi accesata in timp real de laborator. Tehnologia integrata fluidizeaza modul de lucru si comunicarea medic dentist-tehnician, iar autonomia unui astfel de dispozitiv este suficienta pentru o zi de lucru. 

 

Avantajele unui aparat de achizitie a culorii de tip fotospectrometru

  1. Integrarea unui ecran LED/OLED (in functie de model) pe care se poate vizualiza in timp real rezultatul inainte de transmisie.
  2. Comunicare wireless, pentru transmisie cloud fara necesitate de stocare (anumite modele)
  3. Software creat impreuna cu medici dentisti, optimizat pentru fluiditate
  4. Autonomie suficienta pentru o zi de lucru
  5. Design ergonomic si modern

 

Vezi aici ce aparate pentru luat culoarea in cabinetul dentar avem in portofoliu.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *