Laserul cu dioda si lungime de unda de 980 nm in chirurgia orala – aparatura stomatologica moderna, explicata

Laserul cu dioda si lungime de unda de 980 nm in chirurgia orala – aparatura stomatologica moderna, explicata

 

Introducere

Laserul cu dioda si lungime de unda de 980 nm (în mod continuu sau pulsat) a fost utilizat ca instrument pentru chirurgia țesuturilor moi din cavitatea bucală.

Discuție

Dioda de 980 nm este unul dintre sistemele de lasere dentare în care fotonii sunt produși de curent electric cu lungimi de undă de 980 nanometri.

Aplicarea laserului cu diodă în chirurgia orală a țesuturilor moi a fost evaluată din punct de vedere al siguranței pentru pigmentarea feței și leziunile vasculare și în excizia chirurgicală orală; de exemplu frenectomie, epulis fissurat și fibrom. Avantajele utilizării unui laser diodă sunt că tratamentele chirurgicale și postoperatorii vor fi relativ fără sânge.

Umflăturile sau cicatrizările fiind de asemenea minime.

Am folosit laser dentar cu diodă pentru biopsia excizională a granulomului piogen și a pigmentării gingivale.

Concluzie

Laserul cu diodă poate fi folosit ca modul de tratament pentru chirurgia orală a țesuturilor moi

Cuvinte cheie: laser dentar, laser diodă, țesut moale, chirurgie orală

 

 

Introducere

Sistemele laser și aplicarea lor în stomatologie și în special în chirurgia orală se îmbunătățesc rapid astăzi. Avantajele specifice ale laserelor sunt incizia țesuturilor, coagularea în timpul operației și beneficiile postoperatorii. Laserele cu diodă semiconductoare sunt unități portabile chirurgicale compacte, cu beneficii eficiente și fiabile. Acestea sunt achiziționate ținând cont de considerații economice și mai ales ergonomice. Vin la costuri reduse în comparație cu alte dispozitive laser pentru țesut tare.

Aceste lasere dentare diodă pot fi utilizate într-un mod de funcționare continuu sau pulsat prin aplicarea în contact sau fără contact, pe țesuturi, în conformitate cu abordarea clinică și metoda de tratament. Livrarea fără contact este utilizată pentru a focaliza fotonii emiși pe țesut pentru a crea un diametru mai mare al punctelor. Fluența este mai mică, energia mai mică și se câștigă la coagularea leziunilor superficiale, de exemplu în îndepărtarea țesuturilor vasculare.

Laserul cu diodă cu lungime de undă de  980 nm într-un mod continuu sau pulsat a fost folosit ca o modalitate posibilă pentru chirurgia țesuturilor moi din cavitatea bucală.

Pe baza efectului fototermic al laserului cu diode, leziunile mucoasei bucale sunt îndepărtate cu o tehnică de excizie sau prin proceduri de ablație / vaporizare.

Acest raport a fost făcut cu privire la utilizarea laserului diodă pentru a îndepărta chirurgical țesutul exofitic și țesutul pigmentat, în două cazuri.

 

Cazul numărul 1: Granulom piogen (Laserul cu dioda si lungime de unda de 980 nm in chirurgia orala)

O femeie în vârstă de 53 de ani a ajuns la facultatea de stomatologie a universității medicale Guilan, având leziuni exofitice la nivelul gingiei mandibulare bucale, apărute cu opt luni înainte de momentul tratamentului. În istoricul ei medical, pacienta suferea de diabet zaharat de tip 2 iar pentru tratamentul bolii sale lua: comprimat de glibenglamidă 50 mg pe zi, comprimat de metformină 100 mg pe zi. Testul de laborator (FBS) a fost făcut și rezultatul a fost în intervalul normal.

În cadrul examenului clinic, leziunea exofitică a fost văzută ca un nodul cu o dimensiune de 1×0,8×1,2cm. Suprafața leziunii era netedă, avea o consistență fibrotică și avea culoarea normală. Localizarea leziunii a fost stabilită în apropierea dinților nr 42, dintele menționat era vital, dar avea gradul de mobilitate III. În vedere panoramică a fost observată o pierdere osoasă verticală în jurul acestui dinte. După studiul constatărilor caracteristicii leziunii (clinic-radiografice), s-a făcut diagnosticul clinic al leziunii, au fost discutate trei leziuni, figurile 1 și 2:

Aspectul clinic al leziunii
Fig. 1 Aspectul clinic al leziunii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radiografie panoramica a leziunii
Fig. 2 Radiografie panoramica a leziunii

 

1- Granulom piogen

2- Fibrom osificant periferic

3- Granulom cu celule gigant periferice

 

Planul de tratament a fost conceput ca biopsie excizională a leziunii și evaluarea histologică a acestei anomalii. În acest scop am folosit laser cu diodă clasa IV și am tăiat leziunea de la bază.

Razele laser nu sunt vizibile de către ochiul uman. Lumina de ghidare roșie a fost pregătită de compania producătoare și a fost prezentă în timpul operației.

 

Figura 3. Leziunea a fost tăiată la bază, dar am observat hemoragie masivă din zona chirurgicală și pentru controlul acesteia am mișcat vârful cu fibră optică într-un mod cuprinzător pe locul chirurgical pentru a realiza coagularea. După multe secunde a apărut hemostaza și cumva suprafața leziunii a fost carbonizată. Astfel, nu a fost nevoie să suturăm locul chirurgical și rana se va vindeca, cu intenție secundară

Tratamentul cu un laser dioda
Fig. 3 Tratamentul cu un laser dioda

Figura 4. După terminarea acestui proces, proba de biopsie a fost pusă într-un agent fixativ (soluție de formalină 10%) și trimisă pentru evaluare microscopică

Coagularea dupa indepartarea leziunii
Fig. 4 Coagularea dupa indepartarea leziunii

Figura 5. Rezultatul evaluării microscopice a fost: „granulom piogen”. Urmărirea procesului de tratament a avut loc după zece zile de la îndepărtarea leziunii. A avut loc vindecarea locului chirurgical, iar repararea epiteliului a fost efectuată complet (Figura 6)

Proba de biopsie într-o soluție fixantă de formalină 10%
Fig. 5 Proba de biopsie într-o soluție fixantă de formalină 10%

 

Follow up la 10 zile dupa tratamentul cu laser
Fig.6 Follow-up la 10 zile dupa tratamentul cu laser

 


Laserul cu dioda si lungime de unda de 980 nm in chirurgia orala – aparatura stomatologica moderna, explicata

[Alege un laser dentar cu diodă pentru clinica ta stomatologică – 12 Watti, undă 980 nm, protocoale de tratament configurabile, pedală wireless]


 

Cazul numărul 2 (Laserul cu dioda si lungime de unda de 980 nm in chirurgia orala)

O femeie de 26 de ani a solicitat intervenția stomatologică, deoarece avea probleme cu privire la întunecarea culorii gingiei în timpul zâmbetului. Pigmentarea gingivală este creată prin producerea și acumularea de melanină în stratul bazal și lamina propria. Pigmentarea orală este un proces care apare din mai multe cauze etiologice, de exemplu: pigmentare fiziologică, fumat, tulburări endocrine, reacții adverse la medicamente, infecție cu HIV. În examinarea orală, în aspectul bucal al gingiei atașate a maxilarelor inferioare și superioare, s-a văzut o pigmentare difuză ca un „plasture”.

 

– Nu există antecedente de consum de droguri induse de pigmentare

– Nu există antecedente de boală sistemică (boala Addison, Cushing, …)

– Pacienta nu era fumătoare

 

Am eliminat alte cauze de pigmentare în lamina propria a gingiei prin procesul clinic (Figura 7). Există multe proceduri pentru tratamentul acestei leziuni, cum ar fi chirurgia parodontală, utilizarea materialului caustic și terapia cu laser. Terapia cu laser are multe efecte benefice pentru acest tip de problemă stomatologică.

Hiperpigmentarea fiziologică difuză a gingiei pacientului înainte de terapia cu laser
Fig. 7 Hiperpigmentarea fiziologică difuză a gingiei pacientului înainte de terapia cu laser

 

Îndepărtarea pigmentării gingivale pentru acțiune estetică este mai rapidă și fără necesitate de suturi sau clapete. De asemenea, laserul dentar cu diodă are cea mai bună absorbție pentru melanină și hemoglobină în comparație cu alte tipuri de laser. Prin urmare, am decis să folosim acest tip de laser pentru a trata leziunea.

S-a efectuat planul de tratament – în primul rând, zona a fost anesteziată cu lidocaină 2%, cu cartuș de epinefrină 1/100000 prin tehnică de infiltrare. După aceasta, retragerea buzei superioare a fost făcută de retractor. Am folosit laser cu diodă, în mișcare circulară. Am setat laserul dentar pentru tratamentul specific și s-au aplicat măsurile de protecție: utilizarea unei camere dedicate, purtarea ochelarilor de protecție specifici. Am folosit vârful laserului pe suprafața leziunii, în mod de contact.

În acest proces, la aproape trei minute după terapia cu laser, s-a produs dezepitelizarea gingiei, apoi am zgâriat cu o bucată de tifon steril umed pe suprafața de-epitelializată și am desprins epiteliul. După care s-a iradiat cu laser pe zona descoperită pentru coagulare din această zonă. În ciuda acestui fapt, s-a produs o anumită carbonizare a zonei afectate (Figurile 8, 9).

Terapia cu laser a leziunii, în modul de operare contact
Fig. 8 Terapia cu laser a leziunii, în modul de operare contact
Zona descoperită după terapia cu laser. Resturile de epiteliu au fost îndepărtate.
Zona descoperită după terapia cu laser. Resturile de epiteliu au fost îndepărtate.

 

În timpul procesului, în ciuda ventilației, cantitatea mică de fum și mirosul ars au cauzat un anumit disconfort pacientului. Rechemarea a avut loc după o lună și reparația epiteliului a fost complet realizată (Figura 10).

Urmărirea pacientului după o lună, vindecarea a avut loc complet. Se observă culoarea roz a gingiei superioare în comparație cu gingia inferioară
Urmărirea pacientului după o lună, vindecarea a avut loc complet. Se observă culoarea roz a gingiei superioare în comparație cu gingia inferioară

 

Discuţie

Una dintre principalele aplicații ale laserelor în stomatologie este chirurgia țesuturilor moi și ablația leziunilor. Excizia leziunilor exofitice este una dintre aceste utilizări. Avantajele tratării cu laser sunt o intervenție chirurgicală relativ fără sânge, umflături minime, cicatrici minime și coagularea. Nu este nevoie de suturare, iar timpul chirurgical este redus. Durerea postoperatorie va fi mai mică sau inexistentă. De asemenea, laserul dezinfectează instantaneu rana chirurgicală. Astfel se permite un tip de procedură operatorie noncontact și prin urmare, fără traume mecanice ale țesutului.


Laserul cu dioda si lungime de unda de 980 nm in chirurgia orala – aparatura stomatologica moderna, explicata

[Alege un laser dentar cu diodă pentru clinica ta stomatologică – 12 Watti, undă 980 nm, protocoale de tratament configurabile, pedală wireless]


Laserul transmite energie către celule provocând încălzire, sudare, coagulare, denaturarea proteinelor, uscare, vaporizare și carbonizare. Laserul stomatologic cu diodă a fost introdus în stomatologie și chirurgia orală la mijlocul anilor 90.

Dispozitivele cu laser diodă au specificații utile, precum dimensiuni relativ mici, sunt portabile și costuri sunt relativ mici. Aceste avantaje atrag medicii dentiști și chirurgii orali, pentru utilizare în diferite indicații chirurgicale. Fotonii sunt produși de curent electric, iar mediul activ cu laser este semiconductor. Laserele cu diodă au fost utilizate în trei lungimi de undă 810, 940 și 980nm în tratamentele chirurgicale. Este importantă selectarea și aplicarea corectă setărilor laserelor dentare cu diodă în chirurgia orală a țesuturilor moi. De exemplu la frenectomii, epulis fissuratum, fibrom, pigmentare facială și leziuni vasculare, acestea sunt sigure și utile.

Efectele secundare și consecințele dăunătoare ale laserelor diodă au fost studiate în numeroase cercetări, de exemplu în cercetările Janda și colab., Au evaluat efectele țesuturilor termice ale două lasere cu diodă. : YAG) cu lungimi de undă de 830 și 940 nm în aplicația de contact. Ei au observat că laserul cu diode a avut un efect termic scăzut asupra adâncimii zonelor carbonizate de la suprafața țesutului în examinarea histologică.

Într-un alt studiu experimental, efectuat de Goharkhay, s-au comparat efectele histologice ale tratamentului cu laser asupra mucoasei bucale a mandibulei proaspete de porc. S-a utilizat un laser diodă cu lungimea de undă de 810 nm și lama chirurgicală. Au studiat daunele țesuturilor verticale și orizontale, precum și adâncimea și lățimea inciziei mucoasei bucale. Au arătat că anumite daune epiteliale s-au produs, dar adâncimea lor depindea de gradul de penetrare. Erau corelate puternic cu puterile medii utilizate, dar nu cu alți parametri laser sau cu diametrul vârfului.

În aproape toate cercetările, oamenii de știință au declarat avantajele unice ale laserelor și în special laserelor diodă. Acestea sunt tăietura ascuțită și definită, hemostaza și coagularea după operație.

În plus, diodele au dimensiuni reduse și manevrabilitate mai bună în timpul utilizării, ceea ce face aceste lasere foarte eficiente. Sunt dispozitive alternative utile în chirurgia țesuturilor moi din cavitatea bucală în comparație cu alte tipuri de lasere, cum ar fi Carbon Laser cu dioxid (CO2) și lasere cu erbiu.

Dezavantajele raportate în cercetările privind aplicarea laserului stomatologic diodă au fost cumva asemănătoare cu alte lasere, cum ar fi repararea întârziată, care este proeminentă în leziunile mai mari și țesutul carbonizat în leziunile mai mici. Comparativ cu aplicarea procedurilor chirurgicale convenționale cu bisturiul în excizia leziunilor exofitice, produse de virusul papiloma uman, de exemplu. Poate crea leziuni similare în tractul respirator superior al operatorului laser.

În studiul acesta s-a realizat incizia definitivă a leziunii. În ciuda ulcerului larg creat la suprafață, hemostaza a apărut pe suprafața ulcerului după iradiere cu laser.

Astfel, nu a mai fost nevoie să suturăm zona.

Pacienții și-au dat consimțământul în timpul și după terapia cu laser. În ciuda marginii arse a eșantionului pentru biopsie, acesta a fost sigur pentru examinarea histopatologică. În studiile realizate pe laserele dentare diodă în comparație cu laserele CO2, s-a raportat că zona de deteriorare termică și deteriorarea marginală a speciilor de biopsie au fost mai puține în laserul cu CO2. Și astfel, din cauza țesutului deteriorat nu au ameliorat diagnosticul definitiv prin examinarea histopatologică. Acest lucru este legat de leziunile de dimensiuni mai mici și de metoda tehnică. Acesta poate fi unul dintre principalele dezavantaje ale utilizării unei diode stomatologice, dar această chestiune nu a apărut în studiul nostru. Mărimea redusă a echipamentului și utilizarea ușoară a fibrei optice din laserul diodă au fost observate, în comparație cu sistemul brațelor de pe laserul Co2. Cele mai frecventă complicație după intervenția chirurgicală cu laser menționată în literatură sunt durerea și disconfortul. Sângerările postoperatorii sunt raportate doar într-un studiu pentru uvulopalatoplastia asistată de laser în cercetările din Brandon & Strauss 2004 și nu au fost întâlnite după alte tratamente. Ca de exemplu, în tratamentul granulomului piogen în prezentul studiu.

Din contră, sunt raportate scăderea umflăturilor postoperatorii și îmbunătățirea vindecării și cicatricilor țesuturilor. Cu toate acestea, în studiul de față nu am evaluat acești parametri cu metode obiective, inclusiv un grup de control adecvat (incizie cu bisturiu). Numărul participanților nu a fost suficient de mare pentru a face acest lucru. Prin urmare, constatările sunt neconcludente în această privință. Plăgile induse de laser se vindecă în general cu intenție secundară și fără formarea cicatricilor în comparație cu inciziile bisturiului.

Acest lucru se poate datora gradului minim de contracție a plăgii după iradierea cu laser diodă. Aceasta are loc prin inducerea și formarea unui număr mai mic de miofibroblaste și colagen.

În timpul operației în timpul efectuării inciziei, s-a eliberat fum din vaporizarea epiteliului cu miros de arsură.

Acest fapt poate provoca stres și disconfort pacientului.

Pentru ameliorarea acestei complicații este necesar să operați cu un evacuator de aer și să oferiți pacientului o soluție de protecție a respirației.

 

Concluzie

Laserele stomatologice diodă pot fi utilizate în chirurgia țesuturilor moi orale și în special în leziunile mici proeminente. Aceasta se datorează aplicării ușoare, coagulării mai bune, fără a fi nevoie de suturare, umflarii mai mici și lipsei durerii. Și pentru capacitatea de a trata pigmentarea gingivală fiziologică din punct de vedere estetic sunt achiziționate diodele dentare.

Laserul stomatologic poate fi considerat ca o primă alegere în ciuda intervenției chirurgicale parodontale necesare. Acțiunea mai rapidă, o mai bună epitelizare, fără sângerare și o reparație mai bună vor fi rezultate mulțumitoare.


Laserul cu dioda si lungime de unda de 980 nm in chirurgia orala – aparatura stomatologica moderna, explicata

[Alege un laser dentar cu diodă pentru clinica ta stomatologică – 12 Watti, undă 980 nm, protocoale de tratament configurabile, pedală wireless]


 

Urmăriți-ne pe Facebook pentru ultimele noutăți și workshop-uri stomatologice: Eurocom Romania

Articol tradus și adaptat după sursa publicată aici, de Dr. Ehsan Azma (cazul 1) și Dr. Nassimeh Safavi (cazul 2).

Lista laserelor dentare și accesoriilor, inclusiv fibră optică și piesă de biostimulare

Detalii medicale și tehnice ale laserului dentar Litemedics și următoarele workshop-uri dedicate

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *