Tu stii cu ce te imbraci? Totul despre materialele textile folosite in imbracaminte
Tu stii cu ce te imbraci? Totul despre materialele textile folosite in imbracaminte
Este din ce in ce mai dificil sa identifici un material textil. Noile tehnologii textile folosite in producerea fibrelor sintetice si artificiale sunt atat de complexe incat o piesa vestimentara sintetica poate avea aspectul unei tesaturi naturale. Aceste procese elaborate au creat tesaturi sintetice de calitate superioara.
Desi tindem mereu sa alegem mai putin materialele sintetice am decis sa va prezentam avantajele si dezavantajele materialelor textile folosite in produsele pe care le comercializam.
BUMBAC
Bumbacul este un tip de fibra naturala, fiind utilizat inca din cele mai vechi timpuri. Chiar si astazi bumbacul este folosit la realizarea numeroaselor articole vestimentare și preferat de o multime de oameni, gratie caracteristicilor sale. Complet neelastic, este adeseori combinat cu fibre elastice din care rezulta o tesatura moale, care preia cu usurinta forma corpului, cum ar fi elastanul.
Avantaje
- Placut la atingere, dar rezistent. Bumbacul este delicat cu pielea, confera lejeritate in timpul purtarii dar este rezistent in acelasi timp.
- Permite pielii sa respire. Deoarece este o fibra naturala, bumbacul lasa pielea sa respire in voie, impiedica apariția transpirației și regleaza temperatura corpului.
- Potrivit pentru pielea sensibila.
Dezavantaje
- Odata cu trecerea timpului acesta isi pierde forma initiala.
- Fiind o fibra naturala colorantii din acest material pot scadea in intensitate odata cu fiecare spalare.
POLIESTER
Spre deosebire de bumbac, poliesterul este un tip de fibra sintetica, iar data aparitiei acestuia nu este atat de veche. Acesta a fost combinat cu succes cu alte fibre, in special cu bumbacul. Acest tip de amestec este o combinatie ideala deoarece sunt combinate cele mai bune proprietati ale fibrelor.
Poliesterul este un material care nu e nevoie sa il calci aproape deloc este mult mai confortabil decat stofa si foarte flexibil. Chiar daca materialul nu permite pielii sa respire prea mult nu inseamna ca este un material care trebuie evitat. In zilele racoroase este un material ideal.
Avantaje
- Este rezistent. Asa cum mentionam anterior, poliesterul este o fibra sintetica, ceea ce inseamna ca este prelucrat cu ajutorul tehnologiilor moderne.
- Se usuca repede, deoarece nu retine apa.
- Isi pastreaza forma si nu face cute.
Dezavantaje
- Lasa mai putin pielea sa respire.
- Are un aspect mai lucios.
ELASTAN
Este o fibra cu elasticitate foarte mare. Are o rezistenta mai mare decat cauciucul sau elasticul, este usor de curatat si rezistent la apa si lumina.
Avantaje
- Fibrele de elastan au o elasticitate foarte mare.
- In mediul umed nu-si modifica proprietatile.
- Rezista la actiunea detergentilor si la soda caustica.
- Rezistenta mare la cute si la abraziune.
Dezavantaje
- Elastanul nu absoarde apa.
- Este sensibil la actiunea oxidantilor (peroxizi sau compusi ai clorului).
- Este sensibil la lumina ultraviolet.
IN
Inul este un tip de fibra naturala caracterizat de o rezistenta si durabilitate ridicata. In plus, este rezistent la murdarie si mirosuri.
Avantaje
- Fibrele de in sunt naturale, ecologice, netoxice, biodegradabile.
- Absorbe cu usurinta umiditatea.
- Rezistenta mare mai ales in stare umeda.
- Permite pielii sa respire
Dezavantaje
- Se sifoneaza usor.
- Este sensibil la acizi.
VASCOZA
Denumita si matase artificiala are ca si componenta de baza celuloza. Ea se aseamana bumbacului, dar, spre deosebire de acesta, poate avea caracteristici variate de culoare si aspect stralucitor sau mat.
Avantaje
- Este mult mai elastica si rezistenta.
- Isi pastreaza forma si culoarea.
- Nu irita pielea.
- Absoarbe mai multa umiditate.
- Este moale si vaporoasa, permite trecerea aerului prin tesatura.
Dezavantaje
- Se sifoneaza usor si poate intra la apa.
- Se poate deforma daca tesatura nu este tratata special.
Sursa: https://www.dex-tex.info/
Lasă un răspuns