Avantajele zirconiului multistrat!

Avantajele zirconiului multistrat!

In 2016, un sondaj a aratat ca 54% dintre medicii stomatologi generali ar alege disilicatul de litiu, iar 17% ar alege zirconiul in multistrat ca material preferat pentru coroane anterioare. Multi medici stomatologi nu au vrut sa foloseasca coroane de zirconiu solid monolit deoarece materialele pe baza de zirconiu de pe piata erau prea opace. Cu toate acestea, introducerea materialelor anterioare de zirconiu reprezinta o noua generatie de zirconiu pe care medicul dentist le poate utiliza pentru restaurarile anterioare, fie cu sau fara strat de portelan.

Prima generatie de zirconiu, care a fost foarte opaca si puternica, a fost folosita numai pentru punti si coronate individuale. Mai tarziu, a fost produsa o a doua generatie de zirconiu care a fost suficient de translucida pentru a fi utilizata pentru restaurari posterioare monolitice. Deoarece acest zirconiu de a doua generatie a fost mai translucid decat zirconiul folosit pentru cadre, multe companii l-au denumit zirconiu translucid. Totusi, acel zirconiu nu trebuie confundat cu cea mai noua generatie de zirconiu. Zirconiul din a treia generatie contine 50% zirconiu de faza cubica. Acesta este acelasi tip de zirconiu cubic utilizat in fabricarea diamantelor false. Adaugarea fazei cubice face ca acest zirconiu anterior sa fie mult mai translucid si asemanator cu smaltul, dar usor mai slab decat predecesorii sai.


Un alt avantaj al zirconiului de a treia generatie este faptul ca este disponibil in discuri cu mai multe straturi. Aceasta inseamna ca gradientul de culoare al zirconiului este construit in baza materialului. Intr-o coroana monolitica realizata dintr-un zirconiu de generatie anterioara, culoarea se obtine prin colorarea suprafetei coronitei. La aceste coroane, daca pacientul are obiceiul unui periaj agresiv sau un ambient oral acid, colorarea externa poate fi indepartata de pe restaurarea monolitica. Cu zirconiul multistrat chiar daca eventuala colorare externa este indepartata, gradientul de culoare ramane.

 

Sursa: https://www.aegisdentalnetwork.com/id/2018/04/multilayered-translucent-zirconia-crowns

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *